Delegate, Focus, and GROW Your Business

Typos (or Why You Should Have Your VA Proofread for You)

Typos (or Why You Should Have Your VA Proofread for You)

Everyone makes typos. There are words that sound the same, definitions that are confusing, and grammar rules to follow. Typos can make you and your company look careless and unprofessional so it’s really important to proofread everything from an email to a sales report to an eBook. Proofreading your own writing can be very difficult. You know what you meant to write so your eyes glaze right over those typos. And so many typos can’t be caught with spellcheck because they’re real words, just not the words you meant to use. Proofreading is a great task to give to your VA. A good VA will catch all of those common typos and help you deliver a perfect final product.

Here’s a list of sentences with common typos. See how many you caught after the jump.

  1. The VA completed all of her work for the day accept for some data entry.
  2. The VA took the advise of her coworker and started using a new program.
  3. The VA was alright after the initial shock of hearing that she would be receiving a bonus from her client.
  4. The new tasks quickly effected the size of the VA’s paycheck.
  5. A great VA never looses a client.
  6. The VA is quiet capable of handling the new assignment.
  7. VAs can type much faster then most people.
  8. Whose the best VA for this blogging assignment?
  9. Let me know if your almost done with that report.
  10. Their getting ready for the conference.
  11. To who should the letter be addressed?
  12. Its very important that you follow the instructions carefully.
  13. The sails report needs to be formatted correctly.
  14. She should of proofread the document more thoroughly.
  15. The client read threw the report without finding any errors.
  16. He is suppose to give the presentation tomorrow.
  17. I wandered when the presentation would start.
  18. I had less than three items left on my to-do list.
  19. I was to excited about the conference to sleep.
  20. There were alot of mistakes in his report.

And here are the answers… how many did you catch?

  1. The VA completed all of her work for the day accept for some data entry.
    Answer: The VA completed all of her work for the day except for some data entry.
    Why: Accept is a verb. Except is usually a preposition.
  2. The VA took the advise of her coworker and started using a new program.
    Answer: The VA took the advice of her coworker and started using a new program.
    Why: Advice is a noun. Advise is a verb.
  3. The VA was alright after the initial shock of hearing that she would be receiving a bonus from her client.
    Answer: The VA was all right after the initial shock of hearing that she would be receiving a bonus from her client.
    Why: Alright isn’t actually a word, but is casually used instead of all right.
  4. The new tasks quickly effected the size of the VA’s paycheck.
    Answer:
    The new tasks quickly affected the size of the VA’s paycheck.
    Why:
    Affect is a verb. Effect is a noun.
  5. A great VA never looses a client.
    Answer:
    A great VA never loses a client.
    Why: Looses is not a real word. It’s a typo of loses.
  6. The VA is quiet capable of handling the new assignment.
    Answer: The VA is quite capable of handling the new assignment.
    Why: This is a common typo.
  7. VAs can type much faster then most people.
    Answer: VAs can type much faster than most people.
    Why:
    Then can be an adverb, noun or adjective. Than is a preposition.
  8. Whose the best VA for this blogging assignment?
    Answer: Who’s (or who is) the best VA for this blogging assignment?
    Why:
    Whose is an adjective or pronoun. Who’s (or who is) is a noun and verb.
  9. Let me know if your almost done with that report.
    Answer:
    Let me know if you’re (or you are) done with that report.
    Why: Your is a pronoun. You’re (or you are) is a pronoun and verb.
  10. Their getting ready for the conference.
    Answer: They’re (or they are) getting ready for the conference.
    Why: There is an adverb or noun. Their is an adjective. These also get mistyped as they’re, which is a pronoun and verb.
  11. To who should the letter be addressed?
    Answer: To whom should the letter be addressed?
    Why: Knowing when to use whom vs. who is confusing for everyone, so here’s what Merriam-Webster has to say: 

    —used as an interrogative or relative ; used as object of a verb or a preceding preposition <to know for whom the bell tolls — John Donne> or less frequently as the object of a following preposition <the man whom you wrote to> though now often considered stilted especially as an interrogative and especially in oral use ; occasionally used as predicate nominative with a copulative verb or as subject of a verb especially in the vicinity of a preposition or a verb of which it might mistakenly be considered the object <whom say ye that I am — Matthew 16:15 (Authorized Version)> <people…whom you never thought would sympathize — Shea Murphy>

  12. Its very important that you follow the instructions carefully.
    Answer:
    It’s (or It is) very important that you follow the instructions carefully.
    Why: Its is a possessive pronoun. It’s (or it is) is a pronoun and verb. Its is the only time that an “’s” or “s’” isn’t used for a possessive.
  13. The sails report needs to be formatted correctly.
    Answer: The sales report needs to be formatted correctly.
    Why:
    This is a common typo.
  14. She should of proofread the document more thoroughly.
    Answer:
    She should have (or should’ve) proofread the document more thoroughly.
    Why:
    This error occurs because when you say should’ve (or would’ve or could’ve), it sounds like “should of.”
  15. The client read threw the report without finding any errors.
    Answer: The client read through the report without finding any errors.
    Why: This is a common typo.
  16. He is suppose to give the presentation tomorrow.
    Answer: He is supposed to give the presentation tomorrow.
    Why: This is a common typo, probably because it sometimes sounds like that when spoken aloud.
  17. I wandered when the presentation would start.
    Answer: I wondered when the presentation would start.
    Why: This is a common typo.
  18. I had less than three items left on my to-do list.
    Answer: I had fewer than three items left on my to-do list.
    Why:
    Less is for items that can’t be counted. Fewer is for items you can count.
  19. I was to excited about the conference to sleep.
    Answer:
    I was too excited about the conference to sleep.
    Why: To, too, and two are commonly mixed up.
  20. There were alot of mistakes in his report.
    Answer:
    There were a lot of mistakes in his report.
    Why:
    Alot is not a word; it is always two words.

 

(The author proofread this post four times.)

Posted on May 23rd, 2011 by Team CVA

No Comments »

No comments yet.


Your comment
Your name
Your email address (will not be published)
Website
Twitter ID

CommentLuv badge

Subscribe to our Feed Follow us on Twitter Like us on Facebook Connect with us on LinkedIn Watch us on YouTube Pinterest!